Van Ee Staalspecialisten mag nu ook intern magnetisch keuren!


Van Ee Staalspecialisten mag nu ook intern magnetisch keuren!

 

Wat is kwaliteit?

Kwaliteit is te omschrijven als het geheel van eigenschappen en kenmerken van een product of dienst, die van belang zijn voor het voldoen aan de gestelde eisen of vanzelfsprekende behoeften.

 

Bij van Ee Staalspecialisten gaan we voor kwaliteit en hebben we te maken met o.a. NEN-EN 1090-2.

 

Volgens die norm moeten de constructies in sommige gevallen voldoen aan aanvullende NDO (niet destructief onderzoek) eisen.  Denk hierbij aan a hoogtes  >12mm en platen >30mm en stompe naden (V-naden X-naden K-naden).

 

NDO:

– Visuele inspectie (volgens de norm NEN-EN-ISO 5817, ISO 6520-1)

– Magnetisch onderzoek (oppervlakte methode EN-ISO 17638)

– Penetrant onderzoek (oppervlakte methode)

– Ultrasoon onderzoek (inwendige methode)

– Radiografisch onderzoek (inwendige methode)

 

Wij hebben magnetisch onderzoek tot nu toe altijd extern laten uitvoeren, maar wilden dat ook intern kunnen.

 

Cursus

In mei is onze lascoördinator Geert van Lagen gestart met de cursus MT-2 (magnetisch onderzoek level 2) bij MME in Heijningen.

Hij heeft de cursus met een goed resultaat mogen afsluiten en is inmiddels in het bezit van dit belangrijke certificaat, wat tevens een mooie aanvulling op zijn certificaat VTW-2 is.

We hebben een procedure laten schrijven door een ervaren MT-3 en mogen nu keuren volgens de onderzoeksnorm NEN-EN 17638:2016 en volgens de acceptatienorm NEN-EN-ISO 23278:15.

 

Wat is magnetisch lasonderzoek?

Het magnetisch onderzoek is een niet-destructief onderzoeksmethode voor het aantonen van discontinuïteiten (onvolkomenheden, zoals scheuren) in, of vlak onder het oppervlak van ferro magnetische materialen.

Wanneer je een werkstuk/product gaat onderzoeken, breng je, na dat je het te onderzoeken oppervlak eerst goed te hebt gereinigd, een witte contrastverf aan.  Door gebruik te maken van een yoke leg je een magneetveld aan en tijdens het bekrachtigen spuit je het kleurcontrast erop. Dat is een vloeistof op oliebasis met allemaal ijzerdeeltjes erin. Word het magneetveld onderbroken (lekveld) dan worden de ijzerdeeltjes daarnaartoe getrokken en word je indicatie zichtbaar en dan wordt er aan de hand van de norm gekeken of de indicatie acceptabel of niet acceptabel is.
Terug naar het overzicht