Van Amsterdamse Zuidas tot Haagse ‘Kèkstègâh’. Dit bedrijf is in de Randstad bekender dan in regio Barneveld


Dit artikel is op 14 december gepubliceerd in de Barneveldse Krant en is geschreven door Geertjan Jansen.

 

BARNEVELD Van Ee Staalspecialisten was betrokken bij de realisatie van een deel van de Zuidas in Amsterdam en bouwde dit jaar onder meer aan de nieuwe campus van Universiteit Leiden en een knalgele blikvanger bij het Binnenhof in Den Haag. Op bezoek bij een bedrijf dat in de Randstad bekender is dan in Barneveld.

 

Kijk, die valt wel op he!” Commercieel directeur Gerben van Beek toont een foto van de 28 meter hoge gele uitkijktoren in Den Haag, die zicht biedt op de renovatie van het Binnenhof. ‘Kèkstègâh’ (kijksteiger), noemen Hagenezen het project. ,,De gemeente Den Haag en winkeliers wilden een tijdelijke publiekstrekker en dat is gelukt. De toren staat er sinds juli en alleen al in de eerste twee maanden hebben 100.000 geïnteresseerden de toren beklommen. En het mooie aan de kijksteiger is dat je hem compleet kunt demonteren om hem vervolgens op een andere plek weer op te bouwen.”

 

KOOTWIJKERBROEK Gerben vormt sinds 2020 samen met algemeen directeur Martijn van Ee en financieel directeur Albert Morren de directie van het Barneveldse staalbedrijf. ,,We zijn alledrie oud-Kootwijkerbroekers die nu in Barneveld wonen. Dat schept een band”, vertelt Martijn met een glimlach. Kootwijkerbroek is ook de plaats waar het bedrijf in 1978 door zijn vader Henk van Ee werd opgericht. Bijna vijftig jaar later werken er 65 medewerkers bij het bedrijf en behoort Van Ee Staalspecialisten tot de toonaangevende staalbedrijven in Nederland.

 

GROTE OPDRACHTGEVERS Architecten en grote aannemers weten Van Ee Staalspecialisten te vinden voor bouwconstructies, trappen, balustrades, bruggen, geluidsschermen, kunstwerken en ga zo maar door. Het werk van Van Ee is vooral terug te vinden in de Randstad, maar ook in Barneveld en omgeving heeft het bedrijf mooie projecten uitgevoerd. Voorbeelden van regionale projecten zijn de boog bij station Barneveld-Zuid, de Asje van Dijkbrug in woonwijk Veller en de staalconstructie van het nieuwe pand van Campus Installatietechniek. Dat bedrijf is eigendom van Chris van Ee, de broer van Martijn.

 

COMPLEXE PROJECTEN Over de vraag wat Van Ee onderscheidt van de meeste andere staalbedrijven hoeft Gerben niet lang na te denken. ,,Ons ervaren team is in staat om grote, complexe projecten volledig te verzorgen. Van eerste ontwerp tot montage en afwerking. Opdrachtgevers geven de voorkeur aan één partij, die zowel de staalconstructies als de trappen en balustrades kan leveren. Wij zijn een van de weinige bedrijven in Nederland die dit volledig in eigen huis en op deze schaal kunnen realiseren.”

 

EECULAIR Daarnaast loopt het Barneveldse bedrijf voorop op het gebied van veilig werken en duurzaamheid. Circulair bouwen, waarbij oude materialen worden hergebruikt, is een belangrijke trend. Martijn: ,,Daar spelen we op in met ons label ‘EECULAIR’ en dat heeft al meerdere mooie projecten opgeleverd.” Station Zoetermeer, dat voor tachtig procent is opgebouwd uit hergebruikt staal, is één van de voorbeelden.

De omzet van het staalbedrijf zit al jaren in de lift, mede doordat de projecten steeds omvangrijker worden. Ook voor de eerste maanden van 2025 is de orderportefeuille al goed gevuld. Op de planning staat onder meer de uitdagende klus om midden in een stad, waar nauwelijks werkruimte beschikbaar is, drie extra lagen op een bestaand appartementencomplex van vier verdiepingen te bouwen. ,,Ik denk dat we nog nooit zoveel projecten in opdracht hebben gehad”, zegt Albert over het nieuwe jaar. ,,Gigantisch wat er nog allemaal ligt. Maar dat heeft voor een deel ook te maken met projecten die zijn doorgeschoven vanwege problematiek met vergunningen of de stroomvoorziening.”

 

WERKPLEZIER Ook intern willen de mannen in het nieuwe jaar mooie stappen zetten. ,,We investeren veel in optimalisatie en nog betere prestaties’’, zegt Martijn. Hij doelt op interne processen, digitalisering, werkplezier en wellicht zelfs robotisering. ,,Dat laatste klinkt heel spannend, maar we vinden het leuk om te blijven vernieuwen.” In de werkplaats rijdt nu al een robot die spullen haalt en brengt. ,,Wellicht komen er in de toekomst ook robots die nóg meer kunnen. Dat zou fijn zijn, want we kunnen zeker extra ondersteuning gebruiken. Nieuwe medewerkers zijn hier welkom. Er is werk genoeg!”

Van Ee Staalspecialisten beschikt over een veelzijdig team. Dat bestaat onder meer uit professionals op het gebied van personeelszaken, inkoop, calculatie en werkvoorbereiding, BIM-tekenaars, constructeurs, productiemedewerkers en monteurs. Een groot deel van het werk vindt plaats in Barneveld. Na een grondige voorbereiding worden de vaak zware prefab-onderdelen geproduceerd in de werkplaats en naar de klus gebracht. En dat transport is soms ook een uitdaging. ,,In drukke steden gelden strenge regels voor het vervoer”, legt Gerben uit. ,,In Den Haag moet dit zelfs volledig elektrisch gebeuren, een trend die we in steeds meer binnensteden zien.”

 

VERRASSEND Door de vele grote projecten in de Randstad is Van Ee in het westen bekender dan in de regio Barneveld. De meeste passanten op de Harselaar-Zuid schenken nauwelijks aandacht aan het op het oog bescheiden bedrijfspand, laat staan dat ze weten wat er allemaal gebeurt. Achter de compacte entree aan de Deventerweg vormt een enorme productiehal echter één van de ‘verborgen’ pareltjes van het bedrijventerrein. ,,Mensen zijn vaak verrast als ze een rondleiding krijgen, want vanaf de buitenkant zie je niet zo goed wat hier allemaal gebeurt”, vertelt Martijn. Een sterk staaltje Barnevelds ondernemerschap.




Terug naar het overzicht